EKMEK İSRAFINI ÖNLEME BİLGİLENDİRMESİ
TANITIM FİLMİNE AŞAĞIDA BULUNAN LİNKTEN ULAŞILABİLMEKTEDİR.
Açlık ve yetersiz beslenme, nüfusu 7 milyarı geçen dünyamızı tehdit etmektedir.
Dünyada gıda israfı ciddi boyutlara ulaştı. Gıda üretiminin üçte biri israf edilmektedir.
Dünya nüfusunun % 12,5’ini oluşturan 870 milyon insan yetersiz beslenmektedir.
FAO’ya göre dünyada her yıl değeri 1 trilyon ABD $ olan 1,3 milyar ton gıda israf edilmektedir.
Oysa israfın dörtte bir oranında azaltılmasıyla, yetersiz beslenen 870 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabilmektedir.
Fakir ülkelerde gıdaya erişim giderek zorlaşıyor hatta imkânsız hale gelmektedir.
TMO Başbakanlık Genelgesi kapsamında yapmış olduğu kampanya ile;
İsraf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması,
İsrafın üretim ve tüketim aşamalarında önlenmesi,
Ekmeğin uygun yöntemler ile muhafazasının sağlanması,
Bayat veya ihtiyaç fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi konularında toplumun bilinçlendirilmesi,
Tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
İlimiz Merkez İlçede yaklaşık; 220 bin nüfusa karşın 65 ekmek fırınında günde 170 bin, diğer 7 ilçemizde 141 bin nüfusa karşın 50 ekmek fırınında 125 bin olmak üzere; toplamda 361 bin nüfusa karşın 115 adet ekmek fırınında 295 bin ekmek üretildiği ve günde yaklaşık 15.000 ekmeğin israf edildiği değerlendirilmektedir.
2016 Yılı
|
Merkez
|
Akçakoca
|
Cumayeri
|
Çilimli
|
Gümüşova
|
Gölyaka
|
Kaynaşlı
|
Yığılca
|
Toplam
|
Ekmek Fırını
|
65
|
17
|
5
|
6
|
4
|
8
|
7
|
3
|
115
|
Lokanta vb
|
507
|
103
|
18
|
28
|
29
|
26
|
102
|
23
|
836
|
Yemekhane vb
|
142
|
40
|
1
|
12
|
17
|
11
|
23
|
2
|
216
|
Ekmek İsrafını Önlemeye Yönelik Yapılabilecek Çalışmalar;
1.Yemekhanelerde, kurum, kuruluş ve evlerde ekmeklerin ince dilimler halinde sunulması ve ihtiyaca göre ekmek alınması,
2.Fırın sayısı fazla olan yerleşim yerlerinde fırın sayısına yönelik kısıtlama getirilmesi,
3.Fırınlarda günlük satış dikkate alınarak üretimin talebe göre planlanması ve iade ekmek kabul edilmemesi,
4.Ekmeğin gramajının düşürülmesi,
5.Somun ekmek üretiminin azaltılarak yerine daha sağlıklı ve besleyici olan tam buğday, kepekli vb. ekmeklerin tüketiminin özendirilmesi ve yaygınlaştırılması,
6.Hanedeki ekmek tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmaların yapılması, ailelere ve çocuklara tasarrufu özendirici ve bilinçlendirici nitelikte broşür, kitapçık vb. materyallerin dağıtılması,
7.Toplu tüketim yerlerinde ambalajlı roll ekmeklerin sunulması,
8.Bayatlamış ekmeğin değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan yemek ve tatlı tariflerinin yer aldığı yemek tarifleri kitapçığının kullanılması,
9.Ekmeğin doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi, hemen tüketilmeyecek ekmeklerin buzdolabında veya derin dondurucuda muhafaza edilmesinin sağlanması,
10.Hayvan beslenmesinde kullanılan ekmeğin de israf olduğu bilincinin yerleştirilmesi ve hayvanlara ekmek yerine hayvan yemi verilmesi
11.Başta ekmek israfının azaltılması olmak üzere kamuoyuna yönelik genel bir tasarruf kampanyası şeklinde bilinçlendirme ve yönlendirme faaliyetlerin yapılması,